Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

diumenge, 9 d’octubre del 2011

El català: a anys llum de ser una llengua Normalitzada

El català una llengua "normalitzada"? no em feu riure, agafo el "Time Out" d'avui 9 d'octubre que regalen amb el diari "Ara" i miro la llista dels llibres més venuts de la setmana de ficció en català. La llista està confeccionada a partir de més de 300 punts de venda. És a dir, es tracta d'una llista molt representativa.

El llibre més venut de ficció és "Jo confesso" de Jaume Cabré, cap problema lògic i boníssim, però continuem la llista d'aquesta setmana 9 d'octubre de 2011: 2n llibre "Laura a la ciutat dels sants" de Miquel Llor, novetat rabiosa, el llibre que el professor fa comprar als alumnes. 3r "Tirant lo blanc", text adaptat, que el profe fa comprar als alumnes obligatòriament. 4t "Si tu em dius vine..." de l'Albert Espinosa, cap problema, 5è més venut "Tirant lo blanc" ed. Grifoll dels profes que fan comprar aquesta versió; 6è més venut: "Antologia de poesia" que els profes fan comprar, 7è "Mar i cel" de l'actualíssim Guimerà que els profes fan comprar als alumnes; 8è "Mecanoscrit del segon origen" del Pedrolo que els profes fan comprar (poc originals ells) als alumnes; 9è per respirar una miqueta de tan llibre obligatori: "Al país del núvol blanc" de Sarah Lark, i 10è llibre més venut: "Cròniques de la veritat oculta" del Calders també fet comprar pels professors.
La pregunta és què llegeixen els catalans adults que no van a l'escola? doncs en castellà, naturalement, en espanyol i  alguns en cacast. I aquesta és la pura realitat.
Mirem la llista de llibres més venuts a CATALUNYA  en castellà: totalment normalitzada, és la llista d'una llengua completament normal, cap llibre entre els deu primers dels recomanats/obligats pels professors: 1r "El jardin olvidado" de K: Morton, 2n un del català en castellà "Si tu me dices ven...", 3r El de la "nube blanca..." de S.Lark. 3r "El tiempo entre costuras" de Maria Dueñas, el 5è "El libro de las almas" de G. Cooper. Una llengua normal llegeix molt traducció, la llengua espanyola a Catalunya totalment normalitzada. 6è llibre "Los asesinos del emperador" de S.Posteguillo; 7è llibre "Canción de hielo i fuego" de G.R.M. i per fi al 8è lloc: "Yo confieso" de Jaume Cabré. Què us pensaveu que els exemplars en castellà del Cabré els compraven a Espanya? No!!! els compren els catalans a Catalunya. De pena! 9è llibre més venut: "El mapa y el territorio" de Houellbecy i 10è "El cuaderno Maya" d'Isabel Allende. Quina enveja!
No em torneu a dir que el català està en procés de normalització! Estic indignat!

1 comentari:

  1. El català no es troba pas en procés de normalització. Tampoc no es troba en perill d'extinció, però. Es troba EN PROCÉS D'EXTINCIÓ. I no ho dic jo: la frase és ja antiga, de la M. Carme Junyent, una experta en el tema. Cada dia que passa es troba més a prop de la seua desparició, de la seua mort. I, amb ell, desapareixeran els catalans, és clar.

    ResponElimina