Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dijous, 26 de febrer del 2015

Francesc Burniol. El mestre que fou depurat per republicà i catalanista

El 26 de febrer s'ha presentat al Saló de Pedra d'Argentona el llibre de la historiadora Margarida Colomer: Francesc Burniol. El mestre que fou depurat per republicà i catalanista.

Francesc Burniol és un d'aquests discrets herois de la vida quotidiana sense els quals les viles, les ciutats i el país sencer no serien el mateix. Margarida Colomer, curosa investigadora, ens atansa a la vida d'aquest mestre que formà generacions d’argentonins.
            Commou resseguir la vida  de Francesc Burniol a través d'aquest llibre. Un mestre de cap a peus com l'ha definit Joaquim Ripoll. Veure en la distància l'objectiu vital d'una persona que les circumstàncies el destinaven a treballar la terra i que fent-se amo de la seva pròpia existència va voler ser mestre d'escola. Que esdevingué argentoní no pas per un simple accident biològic sinó perquè trià ser-ho i consagrà la seva vida a ser mestre d'Argentona des de 1893 fins que fou apartat del magisteri per la dictadura franquista el 1939.

            Burniol podria haver estat un element més d'aquell magisteri submís i dòcil que havia dissenyat la  Llei Moyano, emmordassat políticament i ideològica per ser servil als cacics locals. Seguint la seva vida assistim a la progressiva conscienciació i compromís per assolir una societat més justa i democràtica...
                                                                                               ( Del Pròleg de Josep Gongàlez-Agàpito)





Margarida Colomer i Rovira, va néixer al carrer de Maria Vidal de Vilassar de Mar. A l’edat de sis anys la seva família es va traslladar a Mataró, l’any 1980 va fixar la seva residència a Argentona, on continua vivint.

És llicenciada en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat mestra en totes les etapes d’ensenyança primària i els darrers vint anys  ha impartit classes de Ciències Socials a Secundària. Aquesta última activitat professional li va valdre, l´octubre de 2003, el Premi Memorial Estrella Casas i Costa, atorgat per l’Institut de Ciències Socials d’Educació de la Universitat de Barcelona i la Fundació Estrella Casas i Costa-Manual Parés i Maicas.

L’activitat professional anirà aplegada amb la recerca històrica, situant-la a la comarca del Maresme i concretament a Mataró i Argentona. Alguns dels llibres publicats són: Cooperativisme i Moviment Obrer. (Mataró, 1986), Josep Calvet i Móra. La trajectòria d’un rabassaire argentoní 1891-1950. (Argentona, 1996), La postguerra a Mataró,1939-1952. (Barcelona, 2013).

Entre la seva activitat d’historiadora cal esmentar la participació en diversos vídeos que ha publicat l’Ajuntament d’Argentona sobre la Memòria Històrica i la col·laboració amb el de Territori Cooperatiu. Experiència de l’economia social al Maresme, editat per Aixina, La Ciutat Invisible i la Unió de Cooperadors de Mataró, 2012. També ha participat amb articles a la revista Anthròpos i l’Avenç. Actualment escriu de manera periòdica a la revista Fonts, del Centre d’Estudis Argentonins i Cooperació catalana de la Fundació Roca i Galès. També ha participat en diverses exposicions sobre temes de la guerra civil i el franquisme a Mataró, a la comarca del Maresme i en l’àmbit català.


1 comentari: