Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dijous, 20 de maig del 2021

Dones poetes de la Maresma

 

Dones poetes de la Maresma, a cura de Queralt Morros i Emília Illamola

Dones poetes de la Maresma, títol de jugada deliberada, vol ser una publicació divulgativa que esdevingui una eina per descobrir veus desconegudes o bé per aprofundir en d’altres de més presents. Del 1900 al 2020, la recuperació d’una genealogia literària de les dones poetes precedents del nostre territori conviu dins del volum amb el present i el futur, una porta oberta per acostar-nos a les autores contemporànies.

El recull permet observar, a partir de la poesia i a través del relat que ens n’arriba gràcies a les poetes, els canvis experimentats en múltiples nivells al llarg d’un vast període temporal. Des de cada biografia, des de cada lligam, es projecta un mapa poètic ric i heterogeni que traspassa els límits del Maresme o Maresma.



L’estructura

En la primera part del llibre hi trobareu entrevistes a una selecció de catorze poetes excepcionals que ha donat la Maresma. En la segona, el gruix de poetes restants ordenades per dècades i encapçalades per una cronologia d’esdeveniments globals i comarcals enfocats especialment al món literari, però també al reconeixement de les dones en aquest àmbit. L’estructura proposada fa possible apropar-nos a les reflexions i als processos creatius de la mà de les autores, als trets diferenciadors i comuns, a la lectura individual de les veus i a la visió prolífica del conjunt


Les curadores

EMÍLIA ILLAMOLA GANDUXÉ (Argentona 1953). Vinculada al món del llibre des de 1974. Actualment escriu i col·labora en diversos programes de Mataró Audiovisual. Ha publicat: Fraccions, de prosa poètica (2012); les novel·les Joc de llunes (2014), Una certa onada (2015), Más allá del cielo azul (2016), Cabrils, Sao Paulo, Barcelona. Un amor pendent (Voliana, 2017); també el recull de textos Encara hi ha papallones al jardí (2017). És cocuradora del volum Els poetes del Maresme, del segle XVI a l’any 2000 (Voliana,2019).  

 

QUERALT MORROS BARÓ (Sabadell 1992). Periodista i Màster en Humanitats: Art, Literatura i Cultura Contemporànies; treballa com a gestora cultural, relacionada amb l’Espai d’Art de Can Manyé i el festival Espais de Poesia d’Alella. És autora de Les rieres del vers: un viatge a través de la poesia del Maresme (Quaderns de la Font del Cargol, 2018). Arrelada a Vilassar de Mar, participa en diferents recitals i en coordina d’altres. Ha estat traduïda a l’anglès dins del projecte Versions Múltiples.

“Entenem la poesia com una manera de dir i de construir el món, per això celebrem la nova vida que representa aquest llibre que teniu a les mans: veus que escolten el paisatge que les envolta. La terra de la Maresma és justament el motiu que les aplega”.

Mercè Pomer,

directora de Can Manyé i d’Espais de Poesia.

 

 

“Donar visibilitat a la veu literària de dones ha de ser un projecte transversal i comú. Fer sentir la veu de les escriptores del Maresme farà que la nostra literatura respongui a la realitat de la societat i sigui, a més d'igualitària, millor”.

Adriana Pujol,

editora dels Quaderns de la Font del Cargol.

 

 

“Documentar, estudiar, entrevistar i, en conseqüència, fer visible l’obra poètica de més d’un centenar de poetesses del Maresme, al llarg del segle XX i fins avui, és una aportació extraordinària i necessària, a la cultura de la comarca i del país”.

Montserrat Serra,

periodista cultural i responsable de Vibop edicions.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada