Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

divendres, 18 de novembre del 2011

17 de novembre: Independència al Robafaves

El 17 de novembre vam cloure a la llibreria Robafaves de Mataró les presentacions del 2011 d'Independència o mort... de la llengua,  i ja hem començat a preparar les del 2012.
Va obrir l'acte la professora de secundària Mercè Feliu que ens explicà que recentment havia estat acusada de "radical" per haver-se queixat que al seu institut haguessin posat un cartell que no estava en català. De l'anècdota passà a l'anàlisi de l'actitud de tots aquell conformistes que condemen la llengua i la nació catalana a l'esclavatge perquè "no n'hi ha per tant"... Va comentar l'estudi que apareix en el llibre sobre les 7 ideologies lingüístiques bàsiques i proposà seguir l'exemple del grup de gent que trenca amb la norma de subordinació a l'espanyol que segueix un 6% de la població més un altre 7% que només trenca aquesta norma en determinades ocasions.


Pere Mayans, que fa anys que treballa al Departament d'Ensenyament en temes com la immersió lingüística va fer una anàlisi profunda del llibre, va comentar la llarga militància ecolingüística i independentista de l'autor de "Sociolingüística per a joves", èxit de vendes fa vint anys que avui encara continua vigent. Vam aprofitar el comentari de Mayans per informar que properament Voliana Edicions treurà al carrer una nova edició d'aquest llibre d'educació socilingüística totalment renovat i amb un nou títol. Pere Mayans va fer un elogi del llibre i de l'actitud descarada, valenta, didàctica i intel.ligent de l'autor. Va citar l'article a l'Avui sobre el llibre en què es destaca la manera d'explicar fàcilment els temes sociolingüístics de l'autor.
Mayans va fer un llarg parlament en què va analitzar molts dels temes que apareixen en el llibre, tot i centrar-se en els aspectes més relacionats amb l'ús i desús del català a l'ensenyament. Va advertir que els darrers atacs al català per part d'Espanya no van adreçats a la immersió, com creuen molts dels que es mobilitzen aquests mesos, sinó que ara l'objectiu dels genocides és fer de l'espanyol llengua vehicular a l'escola. No badem!
Per tant, Jordi Solé i Camardons, que va agrair les paraules dels presentadors i dels responsables de la Robafaves, va tenir poca feina en aquesta ocasió ja que Mayans i Feliu ho havien dit tot, també allò que es diu a la introducció: Catalunya serà independent o no serà. Va aprofitar per anunciar que properament apareixeran novetats a Voliana Edicions, també d'autors mataronins...
El públic assistent va participar activament durant el torn de preguntes, com ja és habitual en les presentacions del llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada