Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dissabte, 17 de maig del 2014

Ferran Sanz parla de "Tragicomèdia a Secundària" i "El vol de l'Esparver"

El 15 de maig de 2014 Voliana Edicions ha volgut organitzar una presentació de "Tragicomèdia a Secundària. Memòries d'un mestre cremat" i "El vol de l'Esparver" al Centre Artesà Tradicionàrius del barri de Gràcia de Barcelona, i hem aprofitat l'avinentesa per fer un homenatge als altres llibres VALENCIANS publicats per Voliana: "Des del rovellet de l'ou d'Elx" de Joan-Carles Martí, "Genocidi (in)visible. Escrits des de la Valldigna" de Sico Fons, "Bales de cotó" de Neus Olives, i fins i tot "22 contes a la vora de la independència" en què 3 dels contes són d'autors valencians: Francesc Mompó, Gemma Pasqual i Ferran Suay.


Ferran Sanz, va ser l'encarregat de fer la presentació dels dos llibres i va escriure el comentari que reproduïm al diari electrònic La Veu del País Valencià:

Llibres i amor a la terra
Dijous vaig participar en la presentació de dos llibres d’autors valencians publicats per la jove editorial Voliana a la ciutat de Barcelona, concretament al Centre d’Arts Tradicionàrius de Gràcia, i ja que hi era vaig aprofitar per passar-me –adequadament acompanyat– per la literària i rodorediana Plaça del Diamant. L’acte literari va ser una experiència interessant; vaig compartir taula amb l’editor, el professor de català, sociolingüista i patriota de pedra picada Jordi Solé Camardons, i conversa amb el públic que va poder assistir-hi i va tenir el gust d’acompanyar-nos. Els llibres eren Tragicomèdia a secundària, de Mateu Lluís Vives –pseudònim d’un conegut autor que prefereix, per allò que diu i per com ho diu, mantenir-ne l’anonimat i que amaga intencions criminals envers l’humanista i el que representa– i El vol de l’esparver, novel·la històrica i polièdrica, del més conegut Francesc Mompó. Solé Camardons, conscient que una editorial compromesa com Voliana ha d’abastar tot el domini lingüístic amb els seus títols, em va convidar principalment –però no només– en condició de valencià.

Amb Ferran Sanz al Tradicionàrius


I és que la qualitat dels autors de la terreta en el panorama de la literatura escrita en la nostra llengua és evident, i no és –només– perquè jo en siga i òbviament els defense; l’aportació de molt coneguts noms i d’altres que no ho són tant ajuda a transmetre una visió diferent del nostre petit país, diferent de la versió oficial dels que ens desgovernen, que en fan una rere altra i encara se’n senten orgullosos, de la seua ineptitud i estultícia. Però tornem als llibres: la Tragicomèdia traspua agilitat, ironia, humor... però també duresa, crueltat i un retrat gens amable de les condicions a què els docents ens enfrontem en la tasca diària de lluitar contra la ignorància però també contra els elements que fan cada dia més difícil aquesta vocacional feina. Imprescindible. Per altra part, El vol és una novel·la que mostra un profundíssim amor per la terra, pels orígens, per la reflexió al voltant del futur resseguint les passes de la història. En paraules de l’autor: un país que perd la seua literatura és un país mort. La literatura és la base de l’ànima d’un poble. La terra genera la llengua amb què vol ser cantada.

Calen editorials com Voliana. Calen autors com Mateu –qui hi haja al darrere seu– i com Mompó, valencians o no... Cal, en definitiva, estimar més, llegir més i fer-ho millor. I si és en la llengua dels nostres ancestres, una llengua que és responsabilitat nostra no deixar perdre i conservar en les millors condicions possibles, millor.


Salut i País, xiquets... i fins la setmana vinent!
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada