Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

divendres, 23 de març del 2012

Francesc Mompó parla de Des del rovellet de l'ou d'Elx

El 17 de març l'escriptor Francesc Mompó va publicar aquest article al diari Levante sobre el llibre Des del rovellet de l'ou d'Elx editat a Voliana Edicions:
 
Estem davant d’un llibre d’assaig en el ple sentit de la paraula: literatura d’idees. Joan-Carles Martí ens presenta un seguit d’articles on ens posa davant dels ulls la realitat catalana de l’extrem sud perquè qui vulga oir que oja. Com a bon escriptor, poeta i políglota coneix les excel·lències del llenguatge i té una cura especial per donar-nos uns articles on més enllà dels reivindicatius missatges podrem gaudir de l’encís del tall literari. Assaboriu, sinó, aquest tast d’un d’ells parlant de Girona: “Verdor gironina que nafra els ulls del tuareg que sóc, avesat al verd polsegós de les palmeres per tornar a descobrir-les verd lluentes en ser que plou”. Fons i forma es fonen en aquest recull de mirades on no s’està d’incrustar, a la més mínima excusa, tot un refilall de formes lingüístiques elxanes.

Tot el llibre és un clam excel·lentment modulat perquè aquesta zona sudenca i fronterera del nostre cos no siga oblidada. A l’extrem sud la catalanitat de la seva gent és més present del que se’ns vol fer creure.

Són articles ben travats i contundents. Tot un equilibri al servei de l’estima per la terra i per la llengua, una llengua d’innegable bellesa polimòrfica.

Llegir Des del rovellet de l’ou d’Elx és conscienciejar la realitat d’una part important dels PPCC i és alhora assaborir un tall literari que ens fa agradosa la lectura de la literatura d’assaigs; i si ho voleu també, esguitada de dietarisme de viatges.

Llegir Des del rovellet de l’ou d’Elx és fer-se una dosi d’autoestima per a tots aquells que continuem sentint-nos fills de la llengua i la cultura catalana.

Francesc Mompó i Valls
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada