Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

Falciot negre (criminal)

dissabte, 22 de setembre del 2012

Terra Promesa es presenta a Torelló

El 21 de setembre va tenir lloc l’estrena mundial del llibre “Terra Promesa” a Torelló, la població del joveníssim autor Oleguer Homs.
Va presentar l’acte i els convidats el regidor de Torelló Jordi Casals.
L’editor va dir quatre paraules sobre Voliana, sobre la qualitat del llibre i de la utilíssima proposta didàctica que ja hi ha penjada al web de Voliana i va passar la responsabilitat de parlar del llibre a l'escriptor Xevi Coromina.


El llarg parlament del professor i periodista Xevi Coromina va girar a l’entorn dels viatges literaris de ficció tot començant per rebutjar el terme “ciència-ficció” ja que el mot original (expressió encunyada en 1926 per Hugo Gernsback) d’on deriva i que traduït seria Ficció Científica. Es va remuntar a dos mil anys abans de Crist i El llibre dels morts egipci -fins i tot va treure una imatge d’Osiris- que era una narració del que li passa a l’ànima després de la mort mitjançant la momificació del cadàver, un viatge al món subterrani que té lloc durant la nit gràcies al llibre que permet passar les dotze portes. També va parlar de la Bíblia, com a ficció científica i el viatge a la Terra Promesa dels jueus, els viatges d’Ulisses, que ja no són cap al més enllà sinó cap a la pròpia casa, del viatge de Tirant lo Blanc per derrotar els turcs, l’únic llibre original català que va esmentar; el viatge del monstre del doctor Frankenstein expulsat pels humans al Pol Nord, i iniciador de la ciència-ficció moderna, els viatges de Jules Verne, els llibres de H.G.Wells  –pare de la SF- “La guerra dels mons” i sobretot el viatge cap al futur de “La màquina del temps”. Amb l’aparició del cinema va parlar de 2001. Una odissea a l’espai (1968, Stanley Kubrick) en què en el viatge espacial la màquina s’aixeca contra l’humà i Blade Runer (1982, Ridley Scott) en què la màquina ja amb aspecte humà reivindica i lluita  pels seus drets. Finalment, no va dir gairebé res del llibre que es presentava, tot i esmentar “Màtrix”, potser per no trencar l’emoció d’una lectura sense predisposicions.

Entre parèntesi l’editor vol fer referència als tres grans clàssics de la literatura especulativa catalana: Homes artificials, Retorn al sol (nom de la col·lecció on s’edita Terra Promesa) i L’illa del gran experiment. Tres viatges especulatius i d’anticipació a la recerca de la llibertat.





Oleguer Homs va explicar l’origen del llibre que va ser el desig de fer un guió per a un film però que poc a poc va esdevenir un escrit de més de 400 pàgines i finalment el llibre editat per Voliana. Va parlar dels referents de la cultura cristiana presents en el títol i en el nom “Paradís” triat per al món virtual creat en la novel·la. També va donar algunes pistes sobre el contingut del seu llibre –va esmentar Memento- que no desvetllarem aquí i va subratllar com a missatges implícits els valors de l’ecologisme i la crítica a la dèria guerrera dels humans.


El públic va omplir de gom a gom la biblioteca de Torelló i va assistir pacient als parlaments.
                                En primer pla els pares de l'autor

A l'hora de signar el llibre Terra Promesa es va formar una cua de futurs lectors


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Distribució de Voliana Edicions al País Valencià: Sendra Marco

Distribuïdora GEA i >La Tierra: Alacant