Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dilluns, 10 de febrer del 2014

Dosrius i Bellcaire d'Empordà amb Esteve Albert

El dissabte 8 de febrer de 2014 va ser inaugurat oficialment a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Dosrius l'any del centenari d'Esteve Albert i Corp (1914-2014) amb la presència institucional de l'alcalde accidental de Dosrius, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals Sr. Lluís Puig i Gordi, i el Sr. Jordi Pasques i Canut, comissari del Centenari.


A continuació, en una sala plena de gom a gom i amb gent que seguia l'acte des del passadís, es va iniciar una llarguíssima successió d'intervencions de cinc especialistes en cinc camps diferents en els quals va treballar Esteve Albert.
Carles Maicas, director de teatre, va intentar una aproximació a l'enorme activitat que va dur a terme Esteve Albert en l'àmbit teatral, amb la posada en escena de clàssic universals del teatre, adaptacions d'obres d'autors catalans o de textos del propi Esteve Albert. Maicas va destacar la modernitat de la concepció escenogràfica d'Albert amb la realització d'obres a l'aire lliure, en espais que molt més posteriorment han utilitzat els més moderns directors de teatre.


El filòleg Josep M. Sagristà va fer una aproximació a la poesia d'Esteve Albert, amb la lectura i el comentari de dos poemes albertians: "De minyó assaboria la paraula" escrit a Cadaqués el 1972, i "Mà de Déu" inclòs dins Petita vall (1946) i també inclòs en el recull "Camins de poesia" (Voliana Edicions, 2014) que acabem de publicar. La paraula "ambosta" que apareix en el poema, va ser motiu de controvèrsia a partir d'una interessant aportació des del públic de Miquel Reniu.

Josep Puig i Pla va fer un retrat de l'Albert activista polític centrant-se en llibres com "Quatre boigs de Mataró" o "La Memòria de l'Esteve Albert" publicat per Voliana Edicions el març de 2013. L'historiador va destacar la militància independentista de l'homenatjat, la participació en el sindicalisme catòlic social i el tarannà conciliador ben a prop sempre de les persones més enllà de les ideologies que defensava.

Rafael Mitjans i Berga, flabiolaire, va parlar de l'Esteve Albert folklorista, una activitat que sovint és oblidada, tot i que va reconèixer que només la va practicar fins aproximadament a mitjans d'anys trenta quan ho va abandonar per centrar-se en l'activisme polític.


Finalment, el biòleg Joan Manel i Vidal va parlar de l'interès d'Albert pels rocams, la terra, l'aigua, la natura i el druïdisme.Ens quedarem en la passió que Albert va transmetre a la gent del Maresme i que els va portar a fer excavacions i a descobrir el dolmen de cal Arenas. Però vam trobar a faltar que es parlés realment de druïdisme.


L'endemà, 9 de febrer, a l’església de Santa Maria Castell-Palau de Bellcaire d’Empordà i organitzat per Bandera de Catalunya i l'Ajuntament de Bellcaire d’Empordà es va fer la presentació del llibre "La Memòria de l'Esteve Albert", amb intervencions de l'alcalde de Bellcaire, Ramon Manent, de Bandera de Catalunya, el comissari Jordi Pasques i el curador de l'obra presentada Josep Puig i Pla.


Com es pot veure a la fotografia l'acte també va servir per donar a conèixer la publicació de "Camins de poesia" d'Esteve Albert. Bellcaire d'Empordà organitzarà tot un seguit d'actes en homenatge a l'home que els va ajudar a eixamplar la consciència cultural i cívica. L'entrada a l'edifici és una bona mostra del moment present que ha estat possible gràcies al treball incansable de gent com l'Esteve Albert.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada