Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

divendres, 26 de febrer del 2016

Volianes de paper: Dictats per aprendre el català i gaudir de la literatura

1 de març:  arriba a les llibreries VOLIANES DE PAPER. Dictats per aprendre el català i gaudir de la literatura. Amb textos de 40 autors de Voliana. Pròlegs de Màrius Serra i Jenny Suk. Coordinat pels professors Rosa Roca Riera i Jordi Solé Camardons.

Els professors que hem intervingut en la gènesi i en la recopilació d’aquestes Volianes de paper estem convençuts que el dictat continua essent, en l’època de les pantalles, el facebook, el twiter, el whatsapp (i mil aplicacions electròniques més que vindran), una pràctica útil per a l’aprenentatge, l’avaluació, l’autocontrol i la reflexió. I fins i tot pot ser divertida, com “El Gran dictat” televisiu o reivindicativa com en el cas dels dictats col·lectius que de vegades s’organitzen en algun indret del nostre país per reivindicar l’ús de la llengua. I són sempre una proposta útil dins i fora de l’aula, per a alumnes joves i per a gent adulta que vol fer pràctiques a casa o en cursos d’autoaprenentatge.
Si estem d’acord que ens calen estratègies d’intervenció que no estiguin basades únicament en la relació fonogràfica, també els dictats ens són útils perquè no se centren només en l’objecte (aprenentatge de la llengua) sinó també en el subjecte, el jove i el seu procés global d’aprenentatge i descoberta del món.
L'editor amb la prologuista Jenny Suk, guanyadora d'El gran dictat de tv3

Justament la generalització popular de l’escriptura mitjançant les xarxes socials posa de manifest cada dia l’enorme dèficit que hi ha en el domini ortogràfic. Però els dictats no són només una pràctica útil per a la millora de l’ortografia o la sintaxi sinó que és una activitat que serveix per concentrar l’atenció del grup classe, per focalitzar-la en una activitat compartida; una activitat rica amb múltiples beneficis. Per exemple, practicar l’escolta atenta i la concentració, tant a nivell individual com de grup classe o bé útil també per la dicció del professor com a model ortofonètic, de prosòdia i de puntuació.
Pot servir també per fer un tast d’un futur llibre, pot despertar l’interès per noves lectures i la descoberta d’autors i temes insòlits que desvetllin l’afany de conèixer. Només per posar un únic exemple: ¿sabíeu que els pingüins pròpiament dits es van extingir a finals del segle XIX? En un dels dictats que us proposem potser ho descobrireu.
Amb David Vila, autor de "Verba, non facta"

Val a dir que si no sabéssim, de primera mà, que el professorat està constantment creant i redissenyant les seves pròpies eines de treball, -i que per tant treu dictats de noves lectures- ens sorprendria que “Dictats a mà” (2007) sigui un dels pocs precedents d’aquest llibre que ara teniu a les mans. Nosaltres hi volem aportar el nostre gra de sorra en forma de més de cent dictats ben diversos que hem trobat realment interessants i variats tant per dificultat ortogràfica com per temàtica o  riquesa lingüística.
La importància del dictat es posa de manifest si ens fixem que la gran majoria dels professors de llengües en fan i que, de fet, la totalitat del professorat de qualsevol matèria “dicta” quan és necessari que els alumnes escriguin qualsevol mena d’informació destinada a usos diversos dins del procés d’ensenyament.
I què en podem dir de la importància sociocultural de l’ortografia que es practica i es posa a prova a través dels dictats? Mila Segarra (1995) ha estudiat la relació de l’establiment i fixació de l’ortografia amb la creació de tot un món cultural, d’un espai nacional català i el naixement de la consciència col·lectiva de poble.
Esteve Canet, autor d'El càtar de La Granadella i Elisenda Solsona, autora de Cirurgies

Tots els textos que trobareu en aquest llibre han estat escrits entre la primera i la segona dècada de segle XXI. Per tant, si voleu autors clàssics ja us avisem que haureu de recórrer a d’altres treballs. Nosaltres ens hem volgut centrar en aquests textos editats tots per Voliana Edicions entre 2010 i 2015 pel que tenen de desconeguts i actuals. I, per què no dir-ho, per la bellesa literària que traspuen o pel seu interès. Són dictats de quilòmetre zero: gairebé tots d’autors dels Països Catalans. Amb dues excepcions significatives: Eliana Freitas, una nouvinguda brasilera que ens mostra el testimoni viu de les seves peripècies per aconseguir que els catalans se li adrecin en català; i Moreno Cabrera, un conegut professor de Madrid que denuncia el supremacisme i l’imperialisme lingüístics. Hi trobareu alguns textos amb petjades de variants dialectals com la valenciana, la mallorquina, la tortosina i la pallaresa.
Eva Arnal, L'ombra de les formigues

Però el recull que teniu a les mans va més enllà d’una col·lecció de textos per dictar: constitueix una autèntica antologia literària, en aquest cas dels autors de Voliana Edicions, a qui volem agrair la seva implicació i complicitat amb aquest projecte. Hem inclòs molts fragments de novel·les però també contes, algun text de teatre, d’assaig, memòria i fins i tot poesia. Per què no podem fer dictats amb poesia si és molt sovint justament la poesia a través de les cançons allò que més ens enamora de la llengua? Hi trobareu una bona colla de fragments de contes o contes sencers, dos microcontes, alguna novel·la històrica, novel·les d’intriga, de literatura especulativa o ciència-ficció, ficcions situades a les muntanyes, al mar o als rius. Sentiments, patiments, pobresa, alegries, lluites i ironies. Reflexions sociolingüístiques i polítiques, amor i un xic d’humor. En fi, les eternes dèries humanes: bellesa, bondat i veritat.
Amb Eliana Freitas, autora d'Ajudeu-me

Primeres presentacions de VOLIANES DE PAPER:
·       7 de març: Presentació conjunta de “Teoria lul·liana de la comunicació” de Josep-Lluís Navarro Lluch i de “Volianes de paper” a la llibreria 3i4 de València. 19:30h. Amb Jordi Solé Camardons i JL. Navarro Lluch.
·       9 de març: Presentem “Volianes de paper” a La Llar del llibre de Sabadell. Amb David Vila, Jordi Casanovas i l’editor. A 2/4 de 8.
·       10 de març: Presentem “Volianes de paper” a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat (c/ Baldiri Aleu, 6) a les 18:30h, amb Amadeu Alemany i l’editor. Farem un dictat i hi haurà premi.
·       11 de març: Presentem “Volianes de paper” a la llibreria Dòria de Mataró, a les 19:30h, amb la presència dels autors mataronins que tenen textos en el llibre. Porteu bolígraf si voleu participar al dictat i guanyar un llibre.
·       17 de març: Presentem “Volianes de paper” a Llibreria Alibri de Barcelona. A les 19h.
Parlaran: Rosa Roca Riera, Jordi Solé Camardons (coordinadors) i Jenny Suk (concursant guanyadora d’El Gran Dictat de TV3). També hi participaran altres autors de Voliana residents a Barcelona que tenen textos en aquest llibre. Farem un dictat amb premi.
·       29 de març: Presentem “Volianes de paper” a la Biblioteca E.Lluch de Vilassar. Amb Lali Ribera, Rosa Roca, Núria Pujolàs i l’editor. A les 19h.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada