Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dimarts, 26 de febrer del 2019

"Amb samfaina o sense": una novel·la senglar


Amb samfaina o sense, de Josep Anton Vilalta, una novel·la senglar que clava els ullals en la hipocresia de l’ordre establert

 Coincidint amb la visita del bisbe el 1950 a una masia del sud del Solsonès, un seguit de confusions dona el tret de sortida a una persecució a mort pels boscos de la comarca. Assassinats, negocis bruts i secrets inconfessables que s’arrosseguen fins als nostres dies per les pàgines d'una novel·la senglar, una mica negra, que furga en la misèria i clava els ullals en la hipocresia d’una època en que la pau era una mentida més.


L’obra transcorre durant els anys cinquanta del segle XX però també arriba al 2016.  El mosso de la casa no sap on fugir ni és conscient dels secrets que tragina. Només està segur de que l’amo l’empaita escopeta en mà ben decidit a pelar-lo. El seu perseguidor no és l’únic que té set de venjança. En un petit poble a ponent de la Vall del Llobregós velles rancúnies veïnals, revifades per una guerra recent, han posat un pagès al punt de mira d’un cacic local. Amb tanta ànsia per matar escampada pel país per força ha de córrer la sang.
Qui matarà qui i per què? El lector haurà de descobrir-ho tot sol, seguint la successió de fets i els records dels que se’n van sortir com bonament van poder, sense l’ajuda de cap investigador, que els guàrdia civils que surten a la història altra feina tenen.
Assassinats, negocis bruts i secrets inconfessables que s’arrosseguen fins als nostres dies per les pàgines d'una novel·la senglar –una mica bèstia, una mica negra, compromesa i amb bastant de sexe- que furga en la misèria i clava els ullals en la hipocresia d’una època en que la pau era una mentida més.



Presentació a Torà, amb Albert Turull i l'editor


Una novel·la d’escriptura fílmica i ritme implacable que mostra amb agudesa i sense embuts les misèries de l’ordre establert. Es tracta d’una MOLT excel·lent novel·la (per l’escriptura contundent i clara i l’argument que atrapa), ambiciosa d’un autor activista; retrata molt bé el món de la corrupció franquista a les comarques interiors catalanes. Hi ha intriga, acció, sorpresa, coherència argumentativa, coneixement de la realitat d’aquells anys. És un llibre divertit però cru, sorprenent i sense complexos, de Països Catalans. Destaca molt el ric vocabulari dialectal i directe.




L’autor
Nascut a Cabanabona el 1967 i veí de Torà des de 1989.
Ja fa una trentena d’anys que -sense ser periodista, ni escriptor, ni llicenciat en res- va començar a escriure a les seccions d’opinió de diversos mitjans, esperonat per la seva militància política. Va ser regidor de la CUP a Torà (de 1999 a 2011) i membre del Secretariat Nacional d’aquesta organització (de 1999 a 2009). Actualment és assessor del grup polític de la CUP a la Diputació de Lleida. Des del 2007 escriu periòdicament al portal de l’esquerra independentista Llibertat.cat i puntualment en premsa escrita d’àmbit comarcal i en publicacions d’organitzacions i entitats diverses. També participa a les tertúlies d’actualitat de Lleida TV
Amb samfaina o sense és la seva primera incursió en el món de la ficció.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada