Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dimarts, 28 de gener del 2020

La revolta de Cramòvia i altres contes, de David Vila i Ros

La revolta de Cramòvia i altres contes, és el tercer recull de contes breus de David Vila i Ros publicat per Voliana Edicions, l'han precedit: Verba, non facta (2014) i Roba estesa (2017). També ha col·laborat a Passió pel conte (2018).



L'autor escriu al pròleg:

Una presentació cramovina

Si mai heu anat a Cramòvia de ben segur que us heu quedat impressionats amb la calidesa de la gent, la majestuositat dels cims de Nink Aiup, la lluïssor del riu Neia, la calma del llac Veridi, el silenci corprenedor de les planes d’Urk o l’intens brogit cultural i reivindicatiu de Niokbayrs. Cramòvia és això i molt més. Cramòvia és, en certa manera, el reflex de les nostres més profundes contradiccions. Tot allò que som i, també, tot allò que no som. Un país petit que ha passat desapercebut al llarg de la història i que, d’uns anys ençà, ens reclama l’atenció.


D’aquesta crida sorgeix, precisament, el meu desig de compartir la història (en majúscules) del país i, sobretot, les històries (en minúscules) de la seva gent, dones i homes lliures que ens fiten des del fons de les pàgines d’un llibre. És cert, i no me’n vull pas amagar, que hi ha qui diu que Cramòvia no existeix, que és tot una invenció d’una colla d’arreplegats amb ganes d’embolicar la troca. No us deixeu pas enganyar. Sempre havia pensat que la línia que separa la realitat de l’onirisme és fina, molt fina, però em sembla que m’equivocava. Aquesta línia, senzillament, no existeix. I Cramòvia ens ho demostra.
El llibre que teniu a les mans ens parla, doncs, de la revolta inacabada de Cramòvia, però ens parla també de les petites revoltes quotidianes, unes d’utòpiques (ep, però imprescindibles!), d’altres de tangibles. Ens parla d’allò que resta ocult a les nostres obagues (m’enteneu, oi?). I ens parla de l’amor, aquell tren sense vies que ens porta qui sap on. Revolta i amor, dues cares d’una mateixa moneda.
Però deixem-nos estar de presentacions. Cramòvia és vostra. Obriu la ment, fixeu la vista a l’horitzó i endavant. Que els carrers són en flames perquè vosaltres els enceneu.



David Vila i Ros (Sabadell, 1977) compagina la feina de professor amb els recitals de contes i amb les conferències sobre llengua i literatura. És autor de llibres d'articles, de poesia, de narrativa i d’assaig polític i lingüístic. 

En el camp de la narrativa ha publicat els reculls de contes Ni ase ni bèstia (2010), Verba, non facta (Voliana, 2014) i Roba estesa (Voliana, 2017), els àlbums il·lustrats El Monstre Joan (2017) i El Monstre Joan va a l’escola (2019) i la novel·la per a nens i nenes Les sabates esblanades (2019).


 Ha tingut càrrecs de responsabilitat en diverses entitats de foment del català (CAL, Fundació Reeixida, Tallers per la Llengua, Òmnium Cultural), ha col·laborat amb mitjans escrits i radiofònics d’arreu del país i actualment és coordinador de la Comissió per la Llengua a Sabadell i vicepresident de la companyia de teatre-dansa Petit Món. El podeu llegir al blog Malgrat la boira.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada