Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

divendres, 4 de març del 2011

La Voliana vola cap a Mallorca

El 2 de març l'associació Voliana ed. ha volat cap a Palma per participar en una presentació del llibre "Poliglotisme passiu i altres escrits" de D.Dalmau a la llibreria Àgora de la ciutat i en una conferència sobre l'obra aquest pedagog a la Universitat de les Illes Balears (UIB).
El dia 2 el professor Dols va presentar Solé i Camardons director de Voliana ed. l'historiador Xavier Margais va parlar de la relació de Dalmau amb Mallorca i Solé i Camardons va presentar els objectius de Voliana i va parlar del continguts i significat del llibre i de l'obra del pedagog figuerenc.
La presentació va tenir una introducció impensada amb la presència del senyor Pere Julià, que a peu dret ens va explicar que havia conegut Dalmau quan ell tenia 14 anys, època en què Julià ja dominava l'esperanto però que Dalmau s'interessà pel seu català i li va fer de professor. En paraules  del professor d'investigació P.Julià, Dalmau tenia dos referents: Zamenhov i Pompeu Fabra.
Xavier Margais, a la dreta de la foto, explicà les relacions de Dalmau amb la Mallorca esperantista i especialment amb Miquel Arbona, esperantista de Sóller, del qual incloem una ressenya en aquest llibre.

El director de Voliana ed. va explicar les 7 raons perquè vam triar aquest llibre per iniciar el projecte: (1) Dalmau coincideix amb els objectius de l'editorial: és una persona fortament arrelada a la terra però amb mirada ampla i llunyana (2) perquè coneixem Dalmau en profunditat gràcies a la tesi de llicenciatura que en vam fer (3) per contribuir a la recuperació de la Memòria Històrica de les idees i projectes enterrats (4) perquè Dalmau és un personatge com ens agrada: desacomplexat, autodidacta, coherent i perquè uneix catalanisme i universalisme (5) fa una proposta actual en la línia de la sostenibilitat lingüística i el necessari decreixement lingüístic (6) és un precursor de la sociolingüística en la línia de gent com Cases-Carbó i Alexandre Galí (7) el llibre és un clàssic desconegut de la sociolingüística.
El dia 3 vam fer una conferència a la Univesitat de les Illes Balears, de la mà del professor Gabriel Bibiloni, presentant les idees de Dalmau a un grup d'alumnes de filologia catalana.

X.Margais va fer una introducció sobre la presència de l'esperantisme a Mallorca i Solé i Camardons sobre les idees sociolingüístiques i ecoidiomàtiques de Delfí Dalmau.


 A partir d'ara podeu trobar el llibre "Poliglotisme passiu i altres escrits" a les llibreries de Palma: Àgora, Quart Creixent, Embat i Jaume de Montsó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada