El 2 de juny de 2012 hem assistit a l'acte organitzat per Planeta Lletra, un col.lectiu format per exalumnes dels cursos d'escriptura creativa i de novel·la del Centre Municipal de Formació Permanent Tres Roques de Mataró; es tracta d'un col.lectiu sense ànim de lucre per continuar desenvolupant activitats culturals al voltant dels llibres, la lectura i l'escriptura. Publiquen la revista literària Planeta Lletra que també es pot descarregar en versió digitasl i gratuïta: http://www.planetalletra.tk/
L'acte "Fem un vermut amb editors literaris" ha reunit a Albert Calls, activista literari del Maresme, Claudio Landete, editor de ficció especulativa i Francesc Bechdejú, editor.
Jordi Lopesino, a la dreta de la fotografia, professor d'escriptura de Planeta Lletra ha presentat als ponents.
Albert Calls ens han parlat de la difícil situació del món editorial, de les alternatives de micromecenatge o de subscripció electrònica que s'intenten amb penes i treballs, o del fet que actualment les biblioteques arriben a deixar fins a 30 llibres al dia al lector que ho vulgui sense que l'autor rebi res a canvi.
Bechdejú ha comentat que la barreja de cultura i negoci que representa el món dels editors els fa ser singulars, ja que en general gairebé cap editor hi treballa per fer-se ric: "editor és una persona que sobretot estima els llibres"
Claudio Landete ha recomanat als escriptors novells presents a l'acte que tinguin la paciència de passejar-se per diverses editorials, ja que molts grans èxits han estat rebutjats per les editorials, i que intentin la sortida de presentar-se a premis literaris.
No ens volem estar de comentar que Albert Calls, davant la presència entre el públic del director de Voliana Edicions, ha elogiat l'aposta valenta d'editar llibres com "La nit als armaris" de Raquel Picolo, un llibre que considera molt interessant i que servirà per donar a conèixer aquesta autora al públic lector.
En primer terme, el nostre La nit als armaris de Raquel Picolo, al fons els participants en la taula rodona de Planeta Lletra.
Des del públic hem explicat a grans trets la línia editorial de Voliana Edicions a favor de la llengua catalana i dels autors dels Països Catalans, d'autors de qualitat, dels autors crítics amb l'ordre establert; i hem parlat de la importància que els nostres autors siguin autèntics dinamitzadors de la seva obra, ambiciosos i sensibles. Val a dir que hem rebutjat els qualificatius d'editorials "marginals" o "alternatives" que s'havia fet des de la taula. Voliana Edicions, per exemple, és una editorial petita i catalana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada