Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dijous, 25 d’octubre del 2012

Sociolingüística per a joves del segle XXI es presenta a Òmnium Cultural de Mataró

Sociolingüística per a joves del segle XXI (Voliana Edicions, 2012) s’ha presentat al local d’Òmnium Cultural de Mataró el 24 d’octubre de 2012. Ha presentat el llibre Griselda Vergés, sociòloga. La presentadora va afirmar que aquest llibre és tan necessari com sempre davant declaracions com la del ministre d’ensenyament espanyol Wert que el seu objectiu és espanyolitzar els alumnes catalans. També va comentar que la lectura de la primera versió d’aquest llibre “Sociolingüística per a joves” va contribuir a triar la seva carrera de sociologia.  Per la seva part, l’autor va comentar que això és una prova de l’estreta relació de la sociologia amb la sociolingüística més que no pas amb la “lingüística”.

 El nou llibre recupera l’esperit de Sociolingüística per a joves, un èxit de vendes durant els anys 80 i 90 però ara totalment actualitzat, sense trair l’estil i l’esperit que el va veure néixer, conserva l’esquema i els apartats però fent correccions, esporgades necessàries, molts nous afegits, nova bibliografia, nous subapartats temàtics, nous exemples que aclareixin els comentaris teòrics  i  incorporant molts conceptes i comentaris actuals en tots els apartats.  Un llibre nou adreçat ara als joves del segle XXI.
L’autor ha explicat que Sociolingüística per a joves va ser recomanat durant més de deu anys als instituts de Secundària de tots els Països Catalans pels professors més conscients a COU, batxillerat, Filologia i Magisteri va servir per elevar el llistó de coneixement sociolingüístic i autocrítica sociopolítica dels joves d’aleshores que són els independentistes adults d’avui. Sociolingüística per a joves hi va contribuir en gran manera. “Fa vint-i-cinc anys que trobo gent que m’ho explica”.

La proposta ara queda més clara que mai: Independència o mort de la llengua, que és el títol del darrer llibre de Jordi Solé i Camardons.  I aquest doble objectiu: llengua i Independència, que va ser iniciat pels joves del segle XX haurà de ser continuat i enllestit pels joves catalans (i pels no tan joves) del segle XXI. Per la llengua, per la cultura, pel país i per la diversitat del planeta de les llengües. Però sabent bé el terreny que trepitgem, sense cofoismes ni derrotismes. Tot està per fer i tot és possible encara.
Un treball breu però ple de contingut, clar i dinàmic, vol presentar la quintaessència de la sociolingüística, una sociolingüística a fons i compromesa amb la nostra situació però pot servir també per al públic adult interessat en el tema, de manual per als estudiants i de punt de partida als professors d’institut, d’escoles normals, de reciclatge i de la universitat.
Durant la presentació l'autor va proposar que el català sigui en la futura República Catalana, la llengua nacional i la llengua oficial.
El llibre, concebut des de la consciència i la pràctica sociolingüística ecoidiomàtica, vol ser una proposta d’ètica sociolingüística, un llibre integrat en el discurs de la responsabilitat, perquè tots els parlants som en alguna mesura responsables del present i del futur de les llengües.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada