Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Voliac. Retorn al sol (ciència-ficció), Memòria, Voliac Poesia (poesia)

dilluns, 5 de novembre de 2012

Levante parla de Sociolingüística per a joves del segle XXI


En el diari Levante,  el 3-11-2012, l'escriptor Francesc Mompó publicava aquest article en la columna sobre llibres que fa cada mes.

Un llibre valent
Ens arriba a les mans un llibre d’èxit de vendes pels anys 80 i 90 amb més de 50.000 exemplars i que s’ha adaptat a les circumstàncies actuals amb les modificacions necessàries. En una societat en què “conviuen” dues llengües en un mateix territori, necessàriament s’hi crea un conflicte. Com molt bé diu l’autor, Jordi Solé Camardons (catedràtic d’institut i assessor durant de LIC –llengua, interculturalitat i cohesió social) el bilingüisme angelical en què dues llengües puguin conviure en cooficialitat repartint-se totes les funcions socials –les més prestigioses i les d’anar per casa- és un parany de la llengua dominant que vol fagocitar l’altra i viure en tots els àmbits sense interferències.

És un llibre que tot i portar en el títol “per a joves”, ens serveix perfectament a tots els adults que estem preocupats per la salut de la llengua al País Valencià, on la vegem retrocedir exponencialment del carrer i de casa (nou valencianoparlants i un castellanoparlant és igual a deu castellanoparlants), on tots sabem que amb certs funcionaris de l’ordre públic planteja greus problemes, i on vegem també com les nostres autoritats autòctones deserten d’ella com de la pesta (excepte en època d’eleccions). És un llibre d’un enfocament didàctic valuosíssim que els valencians havíem de llegir si ens interessa la nostra llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada