Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dijous, 3 de gener del 2013

Tribuna Maresme parla de Voliana

En el número 271, de gener de 2013 de Tribuna Maresme es parla aquest mes de tres llibres de Voliana. Aquí reproduïm el text:

Aquests darrers mesos tenim més novetats a Voliana Edicions, l’editora d’Argentona: el recull  Clips. Contes i descomptes de Jaume Terradas, professor d’ecologia a la Universitat Autònoma; un deliciós passeig d’un home madur que conserva tota la ironia i la saviesa de la humanitat que se sap imperfecta però que gaudeix amb un còctel d’amor, sexe (des)acomplexat, píndoles de la veritat i un raig de passió a l’hora en punt. Innocència, fantasia, tragèdia, farsa… La vida. La nostra i la dels animals i, fins i tot, la imaginària reflexió dels objectes inanimats. En aquestes històries, escriu l’autor: “es parla de gent, de nens i d’adults, d’homes i dones. Es parla d’esperances, de vegades absurdes, de somnis poètics o macabres, del desig, de la guerra de sexes més crua, de l’avorriment, de la vellesa, la desesperació i la mort, del terror, del crim i les seves relacions amb el poder”.
 

Sociolingüística per a joves del segle XXI del professor Jordi Solé i Camardons, en actiu al Maresme, parteix de l’èxit de vendes dels anys 90 “Sociolingüística per a joves” però ara totalment posat al dia en relació als canvis sociolingüístics esdevinguts aquests darrers anys, és a dir l’accentuació de la pressió genocida d’Espanya, l’enfortiment de la consciència sociolingüística catalana en el marc d’internet i la persistència dels hàbits lingüístics deslleials en les relacions entre catalans. La necessitat d’independència política és ara més evident que mai ja que com s’afirmava en el llibre anterior del mateix autor “Independència o mort... de la llengua”.
 

Aquest desembre ha aparegut “El vol de l’Esparver” una novel·la històrica del professor i escriptor Francesc Mompó, que narra una història situada els darrers anys abans del 1707, que és com dir el 1714 dels valencians. Francesc Mompó, ens regala, com escriu Toni Teruel: “una obra de maduresa d’escriptor consumat, en què narra la realitat social d’un poble, el seu, a la Vall d’Albaida del País Valencià, entre les tertúlies de la burgesia, sempre benestant, a Xàtiva, el treball camperol combinat amb els costums i festes de la Ribera, i els amors complicats –intensament apassionats i apassionants, però– entre Silvestre –l’Esparver–, cristià vell de la terra, i Albina, d’ascendència àrab, que lluiten per una relació ideològicament incompatible i proscrita en el marc incomparable d’una societat convulsa que defensa els propis furs en la desfeta d’Almansa, anorreats pel Decret de Nova Planta, a començament del segle XVIII”. Uns temps foscs que van condicionar l’esdevenir contemporani del país.

Voliana Edicions, per tant, es va consolidant, amb el permís dels lectors, com a petita editorial de Països Catalans compromesa amb la llengua catalana, el país, la veritat, la bondat i l’obra escrita ben feta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada