Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

diumenge, 10 de març del 2013

2 crítics recomanen "El vol de l'Esparver"


En tres dies dos crítics han recomanat "El vol de l'Esparver" de Francesc Mompó
Article aparegut el 9-3-2013 al periòdic Levante per Sergi Pitarch sobre la novel·la El vol de l'Esparver.

"L'escriptor nascut a l'Olleria i resident a Burjassot, Francesc Mompó, dóna el salt a la novel·la històrica amb El vol de l'Esparver. L'obra és un veritable tractat de llengua i costumisme del País Valencià de finals del segle XVII i principis del XVIII. Uns moments de convulsió política i on la Il·lustració tractava d'obrir-se camí en una societat postfeudal. Mompó barreja una preciosa història d'amor amb els anhels d'una societat que lluitava per alliberar-se, primer de les imposicions de l'Antic Règim, i després del centralisme borbònic, que té el seu inici justament a la fi del llibre, en la batalla d'Almansa.

Mompó empra una prosa exquisida regada amb bona cosa de vocabulari autòcton de la Vall d'Albaida i de referències poètiques. Entre els personatges destaca el protagonista Silvestre, "l'Esparver", no per ser un heroi habitual, sinó per la seua humanitat i evolució durant la novel·la. L'obra abasteix els moments més brillants i originals en les tertúlies il·lustrades entre un comandant retirat, un mestre i un religiós. La Inquisició castellana també farà la seua aparició a la trama del llibre. El vol de l'Esparver és l'obra magna d'este escriptor militant."

 

Xavier Aliaga recomana el 6-3-2013 “El vol de l’Esparver” a l’edició valenciana d’El País

En la seua obra de més volada i qui sap si recorregut, Francesc Mompó posa el focus en el període anterior al Decret de Nova Planta dibuixant els conflictes socials i econòmics de l’època i confeccionant una novel·la absorbent, ben trenada i d’una emotivitat a voltes desbocada. Però més enllà dels nombrosos encerts i d’algun possible desequilibri, la proposta excel·leix per un exuberant domini de l’idioma, dels recursos lèxics i retòrics, per la mestria i bellesa amb què es descriuen els usos i costums, les passions, les emocions i sensacions dels personatges.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada