Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

diumenge, 14 de juliol del 2013

10 Mirades 10 a Esterri

El 12 de juliol de 2013, gràcies al Consell Cultural de les Valls d'Àneu, hem presentat "10 Mirades 10" a l'Ecomuseu d'Esterri, la capital d'Àneu. No hi faltava ningú.

Voliana Edicions en terra de voliaines, que és com anomenen aquí les papallones. Una editorial que es trobava, per tant, com a casa, perquè viu la seva aventura entre les arrels prepirinenques de l'Alt Urgell i els nous aires del Maresme.


L'editor ha parlat del simbolisme del número 10, del wan xinès que és el resultat de la interacció entre el Jing i e el Jang; el número del Cosmos, el paradigma de la creació. També la creació literària... La dècada que conté tots els números, i per tant totes les coses i possibilitats, que ho inclou tot. La tetraktys que simbolitza la divinitat; els 10 manaments o les 10 paràboles els 10 eons dels gnòstics. I a la Kàbala és el verb etern, la primera lletra del nom diví, la intel·ligència lluminosa; els 10 noms de Déu. O la X romana que és la xifra perfecta.


Però per a les 10 autores i autors del llibre el 10 és potser també riure's de la pròpia imperfecció que contribueix a la perfecció universal. Una mirada al jo que ens neteja l'ànima i ens fa més conscients.

Inscrit a l'entrada del temple d'Apol·lo de Delfos, hi ha l'aforisme "Coneix-te a tu mateix", -que ha estat atribuït a una desena de filòsofs, entre els quals hi ha Heràclit, Sòcrates i Tales de Milet- i que resumeix bona part de la futura pulsió autobiogràfica com a mètode per arribar a desxifrar el món.

                               Aparador de la llibreria Casa Manela d'Esterri


10M10 va ser concebut en el marc del taller d'autobiografia conduït per Raquel Picolo, l'endemà d'una pujada col·lectiva dels 10 autors per veure els estels, l'esplèndida volta estelada pujant a Cerbi. Concebut al Pirineu català i parit entre el Maresme i Olot passant per altres contrades de Catalunya mostra retalls de la història humana des dels ulls de la infantesa reviscuda pels adults.

 
Propera parada: Premià de Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada