Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dilluns, 22 de juliol del 2013

L'Eco del temps: tres presentacions a temps

L'Eco del temps, la novel·la de Joan Maria Arenas ha estat presentada al públic els dies 18, 19 i 20 de juliol de 2013, un triangle de presentacions que abraça respectivament la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca, la  llibreria especialitzada Gigamesh de Barcelona i la jornada CFFTE de la gent de les TER-CAT.

El dia 18 a Vilafranca parlà de l'obra Xavier Masip Otzet, enginyer de camins per la UPC que actualment treballa en projectes d'enginyeria civil.


                        A l'esquerra Xavier Masip

Masip ens va posar un seguit de músiques que a parer seu ens produïen cadascuna una sensació diferent en relació a la percepció del temps. un temps més ràpid o més lent; ens parlà de l'angoixa que es produeix en la ment dels aficionats del futbol quan perden per la mínima o guanyen per la mínima en els minuts finals d'un partit, temps que es fa llarg o curt segons quina sigui la situació. Tot plegat per il·lustrar el tema central de l'obra que tracta justament de la percepció del temps en la ment humana... Va valorar molt positivament les reflexions "filosòfiques" que es fan al llarg de l'obra i en va llegir alguns fragments.

Poques coses es poden dir si no volem descobrir els secrets d'una història que ha estat definida pel seu autor com un assaig sobre el temps. Un assaig novel·lat, val a dir, ja que s'insereix perfectament en la definició canònica de la literatura especulativa o de ciència-ficció perquè el seu plantejament és precisament: Què passaria si...? i al darrera de la pregunta en aquest cas hi afegim: el temps fos vulnerable.

                               18 de juliol a la Torres i Bages de Vilafranca

L'editor també va parlar de l'originalitat de l'obra, ja que dins el món de la literatura especulativa fins ara hem pogut llegir moltes obres sobre els viatges en el temps, sobre les paradoxes temporals o sobre màquines del temps o de futurs en què el temps és la nova moneda de canvi, però mai fins ara una obra centrada en la vulnerabilitat del temps i les conseqüències en la ment humana.


El dia 19 de juliol la presentació es va fer a la llibreria especialitzada en literatura especulativa o de ciència-ficció i fantasia Gigamesh de Barcelona, i vam tenir com a presentador Eloi Puig, dinamitzador de les trobades anomenades Tercat i autor des de fa 10 anys de la Biblioteca electrònica EL Kraken.

                               19 de juliol a la Gigamesh

És impossible intentar de resumir la intervenció magnífica d'Eloi Puig, i no ens cal fer-ho perquè el lector ja tindrà ocasió, ben aviat, de llegir l'article sobre L'Eco del temps que penjarà a la pàgina web del Kraken. Aquí direm només que va fer un elogi de la novel·la per diverses raons: l'obra és molt original, aporta molta informació però de manera planera, molt llegidora, sense omplir el lector de dades científiques indigeribles, com acostuma a passar en obres del gènere.
Va destacar que l'obra conté dues parts molt diferenciades: una primera més riallera, amical i lluminosa mentre que la segona s'endinsa cap al món fosc del catastrofisme especulatiu però sense els ingredients propis d'aquest subgènere, sense cercar sorpreses forçades i girs estrafolaris sinó avançant inexorablement cap a una fi que s'intueix però que resta oberta a l'acabar la novel·la.


                               JM Arenas signant exemplars del llibre

El 20 de juliol l'autor va estar convidat a participar en un debat organitzat en la jornada de la CFFTE (ciència-ficció, fantasia i terror eclèctics) de la gent de les TerCat. Es va fer a l'Espai La Fontana, a l'antiga vila de Gràcia, actual Barcelona.
Joan Maria Arenas al centre de la imatge
 
 
L'autor va anar responent a les preguntes del Menut mirant de no descobrir l'argument de l'obra tot desviant l'atenció -a parer meu- parlant del tema secundari dels universos paral·lels que si són presents a l'obra ho són més aviat com a marc científic de la teoria quàntica que ofereix plausibilitat a l'argument. Arenas va apostar per un cert determinisme i per la vulnerabilitat de la ment humana si volem entendre la realitat.
 
Terra Promesa d'Oleguer Homs i L'Eco del temps, les dues primeres novel·les especulatives de "Retorn al sol" de Voliana Edicions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada