Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dimecres, 14 de març del 2018

Tornar: dibuixos i poesia de Noemí Morral



TORNAR comença el juliol de 2016 quan Noemí Morral (Vic, 1972) arriba a Catalunya després de viure vuit mesos de reflexió i recolliment a Essaouira, una ciutat de la costa atlàntica marroquina, després de la mort del seu marit. Va ser aquest viatge que va inspirar el seu nou projecte de vida al voltant de la poesia i el dibuix, i el seu primer llibre Finestra poètica a Essaouira. 
Ara, al cap de més d’un any, ens obre el seu món més íntim a través dels versos i paisatges que l’han acompanyat des del retorn, primer a Vic i després al barri de la Barceloneta, en un TORNAR on, poc a poc, la vida es reinventa.
Un llibre on dibuix i poesia s’emmirallen en una abraçada subtil, que és un cant amb la veu clara, amb la veu que tothom entén.
Noemí Morral resumeix la seva experiència al reportatge d’Ignasi Gaya del TN Vespre de TV3 amb aquest poema:
“Sóc com l’aigua
del mar,
que quan torna
sembla la mateixa,
però no ho és pas”




La presentació del llibre s’ha fet a través d’un espectacle de teatre poètic on la interpretació és de la mateixa autora, la música del guitarrista Quim Salinas i la direcció de Joan Roura. L’espectacle ha estat coproduït pels tres principals teatres d’Osona (L’Atlàntida de Vic, el Teatre Cirviànum de Torelló i el Teatre Auditori de Calldetenes), i farà gira per diferents punts de la geografia catalana durant tot aquest any 2018.
Jordi Vilarrodà d’El 9Nou ha escrit a propòsit de de l’estrena a l’Atlàntida de Vic de l’obra:
“Al punt on s’acabava Mil futurs, comença “Tornar”, la nova proposta escènica contruïda a partir dels poemes i dibuixos de Noemí Morral (...) La direcció escènica de Joan Roura sap trobar el punt just de senzillesa i el tempo calmat i precís perquè la mateixa creadora pugui recitar els texots –amb petites incursions cantades que van marcant la continuïtat- i també projectar sobre el teló els dibuixos (...) La resta és mèrit de Noemí Morral, i transmet tota l’autenticitat amb què ha escrit el que explica. Una història íntima, de tornada a Vic després de la pèrdua i el dol, de trallat a Barcelona buscant un espai propi (la cambra pròpia) i, finalment, d’acceptació del que s’ha viscut i inici d’una nova etapa. De les maletes que N.Morral va desfent en la seva tornada, en surten la vida vella i la nova, alhora”





Toni Carrasco del Més Osona escriu:
“un espectacle intimista, proper, domèstic, sensible, autocomplaent, emocional, directe, coherent, ètic, sincer, únic, singular, reivindicatiu, humà, personal, artístic, creatiu, irrepetible, inigualable i absolutament recomanable en moments on la intimitat i la senzillesa humana no està de moda”


Jordi Vilarrodà d’El 9 Nou escriu sobre el llibre:

“Tornar és un llibre de reconstrucció. Enfrontar-se amb la realitat d’una casa buida, a Vic va ser “un moment complicat” per a l’autora. És el primer grup de poemes del llibre (...). Pren la decisió llavors de marxar a Barcelona, de tornar a establir-se vora el mar, al barri de la Bardeloneta. “A Essaouira havia descobert el mar com a company de viatge, tinc la sensació que m’hi comunico, que em fa sortir les emocions i em porta les paraules”. La descoberta del nou lloc i aquest mar són l’inici d’una nova etapa, on l’autora es planteja quin ha de ser el seu lloc en el món (...) Dibuixos i poemes tornen a formar un tot indestriable: “Dialoguen uns i altres, es complementen” diu Morral”.
Paraules que es tornen versos i dibuixos a les pàgines de TORNAR:
“El mar és un immens mirall
que projecta lluny
els dubtes que tinc
i em converteix en ales
els braços i les mans”

Enllaç a les properes presentacions  http://noemimorral.com/estrena-tornar/ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada