Col·leccions de Voliana Edicions

Entrevol (assaig), Voliac (narrativa) Retorn al sol (ciència-ficció i fantasia), Memòria, Poesia, Brot (dibuix)

dijous, 7 de febrer del 2019

Determinació nacional. Catalunya davant l'ofensiva espanyolista (2009-2018) de JC Moreno Cabrera


El procés analitzat per un professor de lingüística de Madrid

En aquest assaig Juan Carlos Moreno Cabrera, defensor de la llengua catalana, crític radical de l’imperialisme lingüístic espanyol i defensor del procés cap a la independència catalana, es relaten i detallen les iniciatives del poble català per veure reconegut el dret a l’autodeterminació i la reacció en contra del nacionalisme espanyolista en el període que va des del 2009, amb les primeres consultes populars d’autodeterminació a Catalunya, fins l’octubre de 2018, primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.



L’obra
Per Moreno Cabrera la consciència nacional catalana té precisament en aquest  referèndum l’expressió més valenta i evident de la seva determinació nacional i les reaccions de les institucions de l’Estat espanyol constitueixen també una expressió contundent i evident de com el nacionalisme espanyolista actua en contra de la llibertat del poble català de manera no democràtica.

En el llibre s’hi analitzen els fonaments democràtics i pacífics de la determinació nacional catalana i els fonaments polítics i jurídics en els quals es basa la reacció del nacionalisme lingüístic espanyol. També s’hi analitzen els esforços del poble català per normalitzar l’ús de la seva llengua nacional, el català, enfront les maniobres de l’espanyolisme lingüístic per evitar peti qui peti aquesta normalització.
Màrius Serra amb l'anterior llibre de Moreno Cabrera


L’autor
Juan Carlos Moreno Cabrera (Madrid, octubre de 1956) és doctor en Filosofia i Lletres (1981) i des de 1993 catedràtic de Lingüística General a la Universidad Autónoma de Madrid. Ha estat membre del comitè científic de l’Informe sobre les Llengües del Món (UNESCO-ETXEA 2000-2006) i del comitè científic de Linguamón-Casa de les llengües (2006-2011) i ha estat  proposat com a membre del comitè acadèmic internacional de la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural. El 2014 fou guardonar amb el XXIV Premi Internacional Ramon Llull “per les seves contribucions acadèmiques a la defensa de la igualtat i dignitat de totes les llengües, i la seva  actitud crítica davant  les ideologies lingüístiques assimilacionistes.”
És autor, entre altres, dels llibres: La Dignidad e Igualdad de las Lenguas (2000, 2016), El Nacionalismo Lingüístico. Una ideología destructiva (2008),  Los dominios del español: guía del imperialismo lingüístico panhispánico (2015), Errores y Horrores del españolismo lingüístico: cinco vocales para conquistar el mundo (2015),  Multilingüismo y Lenguas en Contacto (2016).
 En català ha publicat L’imperi de la llengua comuna (Voliana, 2014) i Determinació nacional (Voliana, 2019)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada